Gezonde vegan kerststol / kerstbrood
Ingrediënten
- 390 gram volkoren bloem
- 250 ml ongezoete sojamelk
- 3 eetlepels kokosbloesemsuiker (of andere suikervervanger)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 zakje droge gist (7 gram)
- 100 gram rozijnen
- 30 gram veenbessen
- 30 gram gedroogde abrikozen, in blokjes gesneden
Amandelvulling:
- 100 gram amandelmeel
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
- 1 eetlepel amandelaroma
Bereiden
-
Doe de bloem, kokosbloesemsuiker, zout, kaneel, speculaaskruiden, gist en sojamelk in de broodmachine. Kies het kneedprogramma voor rozijnenbrood.
-
Doe de rozijnen, abrikozen en veenbessen in het aparte bakje van de broodmachine.
-
Zonder broodmachine: verwarm de sojamelk op een laag vuurtje en roer de gist eronder. Laat 10 minuten staan.
-
Meng de bloem, kokosbloesemsuiker, kaneel en speculaaskruiden in een mengkom.
-
Doe het gistmengsel erbij.
-
Kneed het deeg 15 minuten.
-
Laat het deeg 2 uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.
-
Kneed de rozijnen, veenbessen en abrikozen onder het deeg.
-
Laat het deeg nog een uurtje rijzen.
Amandelvulling:
-
Maak de amandelvulling door het amandelmeel te kneden met het amandelaroma en het citroensap. Vorm een lange staaf.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Rol het deeg uit op een bakmat.
-
Leg de amandelstaaf op het deeg en rol het op tot je een brood bekomt.
-
Laat het brood 20 tot 25 minuten bakken.