Gezonde vegan kerststol / kerstbrood

Gezonde vegan kerststol / kerstbrood

Aantal personen 6

Ingrediënten

  • 390 gram volkoren bloem
  • 250 ml ongezoete sojamelk
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker (of andere suikervervanger)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 100 gram rozijnen
  • 30 gram veenbessen
  • 30 gram gedroogde abrikozen, in blokjes gesneden

Amandelvulling:

  • 100 gram amandelmeel
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel amandelaroma

Bereiden

  1. Doe de bloem, kokosbloesemsuiker, zout, kaneel, speculaaskruiden, gist en sojamelk in de broodmachine. Kies het kneedprogramma voor rozijnenbrood.

  2. Doe de rozijnen, abrikozen en veenbessen in het aparte bakje van de broodmachine.

  3. Zonder broodmachine: verwarm de sojamelk op een laag vuurtje en roer de gist eronder. Laat 10 minuten staan.

  4. Meng de bloem, kokosbloesemsuiker, kaneel en speculaaskruiden in een mengkom. 

  5. Doe het gistmengsel erbij.

  6. Kneed het deeg 15 minuten.

  7. Laat het deeg 2 uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.

  8. Kneed de rozijnen, veenbessen en abrikozen onder het deeg.

  9. Laat het deeg nog een uurtje rijzen.

Amandelvulling:

  1. Maak de amandelvulling door het amandelmeel te kneden met het amandelaroma en het citroensap. Vorm een lange staaf.

  2. Verwarm de oven voor op 180°C.

  3. Rol het deeg uit op een bakmat.

  4. Leg de amandelstaaf op het deeg en rol het op tot je een brood bekomt.

  5. Laat het brood 20 tot 25 minuten bakken.

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT