Tomaten kweken van een schijfje tomaat

Heb je nog een plakje tomaat over na het beleggen van een pizza of burger? Gooi het zeker niet in de gft-bak, je kan er je eigen tomatenplanten van kweken! Het is heel eenvoudig, het enige wat je nodig hebt is plantenpotjes, potgrond, tomatenspiralen en wat geduld. En natuurlijk ook water en zonlicht. Een tuinserre is ook handig maar het is geen must.

Doe potgrond in een plantenpotje en druk de potgrond stevig aan. Leg een tomatenschijfje op de potgrond.

Bestrooi het tomatenschijfje lichtjes met potgrond zodat het bedekt is. Maak de bovenkant goed vochtig met een plantenspuit.

Bevochtig de potgrond dagelijks.

Na ongeveer een week zie je de eerste plantjes verschijnen. Ik plaats ze aan het raam zodat ze voldoende warmte en zonlicht krijgen.

Van zodra de stengels wat dikker worden kunnen de planten verpot worden. Je kan er voor kiezen om ze allemaal in aparte potjes te doen of om er meerdere in een grote pot te verpotten.

Zorg bij het verpotten dat de planten voldoende ruimte krijgen want ze groeien heel snel. De planten hebben ook voldoende water nodig. Ik zet de planten in de voormiddag buiten en s’avonds terug binnen om ze af te harden. Zorg dat ze zeker binnen staan tijdens vriestemperaturen!

Vanaf de ijsheiligen mag je de planten uitplanten. Je kan ze in een serre planten of buiten in de tuin. Er wordt meestal aangeraden om tomaten onder een afdak te planten maar ik heb ook goede ervaring met tomatenplanten die niet afgedekt staan. Bind de tomatenplanten vast aan een tomatenspiraal.

Het is belangrijk om de tomaten te bestuiven door ze dagelijks te trillen aan de tomatenspiralen. Al snel komen de eerste bloemetjes aan de planten.

Ik ben heel benieuwd naar jouw tomatenplanten! Deel ze zeker met mij onder de hashtag #soyandseitan of @soyandseitan.

LEAVE A COMMENT