Vegan speculaas en gevulde speculaas
Ingrediënten
Speculaas:
- 200 gram bloem
- 120 gram bruine bastardsuiker
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille aroma
- 150 gram sojaboter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- snufje zout
Gevulde speculaas:
- 400 gram bloem
- 3 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels bakpoeder
- 220 gram bruine basterdsuiker
- snufje zout
- 300 gram sojaboter
- Dr. Oetker amandelspijs
Bereiden
Speculaas:
-
Meng in een mengkom de droge ingrediënten; bloem, suiker, speculaaskruiden en bakpoeder.
-
Doe het vanille aroma erbij.
-
Voeg de sojaboter in kleine blokjes toe aan het deeg en kneed tot een stevig deeg.
-
Doe het deeg in plastic folie en laat het ongeveer 5 uur rusten.
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Rol het deeg uit op een proper werkvlak met een deegroller.
-
Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.
-
Je kan de speculaas decoreren met amandelen, chocolade of gedroogd fruit.
-
Laat de speculaas 20 minuten bakken.
Gevulde speculaas:
-
Meng in een mengkom de bloem, bakpoeder, suiker, speculaaskruiden en snufje zout.
-
Voeg de sojaboter in kleine blokjes toe aan het deeg en kneed tot een stevig deeg.
-
Doe het deeg in plastic folie en laat ongeveer 5 uur rusten.
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Verdeel het deeg in 2 delen.
-
Meng het amandelspijs met een klein beetje sojamelk.
-
Rol de 2 delen deeg uit met een deegrol.
-
Vet een brownie bakvorm in met wat olie of sojaboter.
-
Leg 1 deeg van het speculaasdeeg in de bakvorm.
-
Verdeel het amandelspijs erover.
-
Leg het 2de deel van het deeg erover en zorg dat het mooi bedekt is.
-
Je kan de bovenkant decoreren met wat amandelen.
-
Laat de gevulde speculaas 35 minuten bakken.